top of page

Celebrem
el DENIP!

FORMACIÓ HUMANA I ESPIRITUAL

Pastoral_PerellóFerran.jpg

FERRAN PERELLÓ

Director de Pastoral i Formació Humana

Ja fa molts anys que el 30 de gener la nostra escola celebra el Dia Escolar per la No-violència I la Pau (conegut amb l’acrònim DENIP).

És una jornada educativa de reflexió, de dimensió internacional, que va ser proposada per primer cop pel poeta i educador mallorquí Llorenç Vidal i Vidal l’any 1964, i posteriorment reconeguda per l’ONU l’any 1993 com a jornada dedicada a temes relacionats amb l’educació per la no-violència. El dia concret es va escollir en record de la data de l’assassinat de l’activista pacifista Mahatma Gandhi (30 de gener de 1948).

Els objectius del DENIP són:

  • Sensibilitzar que la pau és molt més que l'absència de guerres i baralles.

  • Conèixer i familiaritzar-se amb els conceptes d'amor universal, de no-violència i de pau positiva, així com amb els procediments de reivindicació no-violenta dels drets humans.

  • Conèixer persones i/o grups que lluiten per la pau i la justícia al món.

  • Saber resoldre els conflictes de manera pacífica i dialogant, és a dir, expressant les opinions de forma tranquil·la, clara i ordenada.

  • Compartir una estona amb tots els alumnes i mestres amb la finalitat de celebrar la diada de la no-violència i la pau.

 

La nostra escola basa la formació de les persones en el model de Jesús de Natzaret, que va entregar la seva vida de manera no-violenta als seus botxins, i ho va fer per amor a tota la humanitat, com bé sabem. És EL model de persona que el DENIP també cerca.

Aquest any, vam voler fugir dels focus mediàtics de les guerres d’Ucraïna i de Gaza, que demanen un treball educatiu, però que anem fent amb alguns inicis del dia en aquells cursos que es treballa la situació mundial. Però sabent que la pau, la no-violència i la lluita per la justícia al món no passa només pel tractament dels conflictes bèl·lics, vam fer una proposta que us explico a continuació:

El lema d’aquest any va ser: JOVES ACTIVISTES PER UN MÓN MILLOR.

Vam voler posar el focus en persones que essent molt joves han decidit mobilitzar-se per lluitar per un futur millor. Els referents joves han de ser inspiració per als nostres infants, adolescents i joves que puguin animar-se a moure’s i viure per amor als altres i al món.

02 PIN.png
03 NEI.png
04 TQE.png
05 BATX.png

El MOPI va conèixer el testimoni de la Wangari Maathai (activista keniana).

La PIN va conèixer la Malala Youzafzai (activista paquistanesa).

La NEI va descobrir la Petra Laiti (activista sami).

El TQE va conèixer la catalana Olivia Mandle.

El Batxillerat va conèixer la nord-americana Emma Gonzalez.

Són totes persones que s’han implicat des d’edats molt joves en la lluita per la pau, per la sostenibilitat ambiental o per la lluita per la identitat dels pobles.

Us animem a cercar informació sobre aquestes persones, i veure que és gràcies a persones com elles que un dia van decidir implicar-se en el món per intentar fer-lo millor que hi ha esperança.

Eduquem per l’esperança. Calen referents que imaginin un mar net de microplàstics, un món en el qual les dones tinguin els mateixos drets reconeguts que els homes, on els pobles indígenes que tan sovint viuen amb un equilibri ecològic i espiritual no es vegin amenaçats pel model depredador del capitalisme, on les armes i el negoci que comporten no siguin criteri per justificar res...

Us mostrem un vídeo resum del que va treballar cada etapa, i fotografies del DENIP 24.

Continuem treballant per la pau. Continuemposant el petit granet cada dia, però celebrem i gaudim de fer-ho de manera conjunta un cop a l’any com a mínim.

crowd-hands-heart-sign-with-group-people-community-friends-with-emoji-care-freedom-health-
bottom of page