top of page
close-up-girl-holding-smartphone.jpg

Ajornem l'arribada del mòbil

AUTOR.jpeg

CARLES RIVERA

Membre de la Junta de l'AFA

AFA

El passat 9 de novembre es va constituir la Comissió de Tecnologia i Famílies (TiF) de l’AFA Jesuïtes Casp, que té, com a primer objectiu, continuar amb la tasca de difusió i sensibilització sobre la importància d’un ús saludable dels dispositius tecnològics. Així, la línia iniciada el curs passat amb la conferència d’en Jordi Camós “L’altra cara de les pantalles” (juny 2023), va tenir continuïtat el passat mes de desembre amb la presentació del llibre del Dr. Francisco Villar “Com les pantalles devoren els nostres fills” (Herder).

El col·loqui amb el Dr. Villar va posar de manifest la preocupació de les famílies sobre els riscos d’una utilització inapropiada dels dispositius tecnològics i les pantalles (especialment l’smartphone), a partir de les darreres evidències sobre els efectes del seu ús prematur. En efecte, tal com ha ressaltat l’estudi Salut digital en l’edat pediàtrica (Societat Catalana de Pediatria, 2024), s’està permetent un ús autònom de tot l’entorn digital (accés il·limitat a internet i/o sense supervisió) en edats prematures, “una situació preocupant que es vincula amb problemes de salut mental i addicció, dificultats socials, afectives i d’aprenentatge” (punt 10, pàg. 4 i annex).

 

Davant d’aquesta realitat, s’ha produït una reacció en diferents nivells que permet augurar canvis a curt termini en la manera de relacionar-nos amb les pantalles i els dispositius mòbils. D’una banda, el moviment “Adolescència lliure de mòbil” ha assolit aquest curs un nombre creixent d’adhesions i les seves reivindicacions han tingut impacte en l’estat de consciència col·lectiva, i també han aconseguint que diferents nivells de govern ja hagin regulat l’ús dels telèfons intel·ligents a les escoles.  

 

Però és en l’àmbit familiar, com en tantes altres matèries, on trobem la clau perquè els nostres infants tinguin una relació saludable amb la tecnologia. En primer lloc perquè, com també ha assenyalat la Societat Catalana de Pediatria, “els adults progenitors, com a primers proveïdors de tecnologia dels fills i filles, són la primera i més sòlida línia de protecció i els correspon vetllar per l’interès superior dels fills, també en l’entorn digital”. A partir d’aquesta realitat, de les evidències recollides per la comunitat científica (vegeu l’“Annex: Impacte de l’ús dels dispositius digitals en l’adolescència”) i de les recomanacions d’un nombre creixent d’experts, creiem que té tot el sentit promoure i donar suport a les iniciatives que persegueixen anar endarrerint l'arribada del primer telèfon intel·ligent fins a normalitzar que un jove no el tingui abans dels 16 anys, trencant la pressió social de tenir el primer smartphone amb el canvi de primària a secundària.

 

A partir d’aquest convenciment i un cop analitzades les bones pràctiques d’altres comunitats educatives i associacions de famílies −com a l’escola Sadako− constatem que l’èxit de les iniciatives que funcionen depenen d’una acció col·lectiva amb un compromís explícit de les famílies −sovint a través d’un manifest− i d’una adequada interlocució i coordinació amb l’escola per a una major coherència i impacte de les diferents accions. Des de la comissió TiF de l’AFA Jesuïtes Casp treballem en aquesta doble línia, amb l’objectiu de generar les condicions perquè sigui possible una evolució en les principals decisions que prenem les famílies en relació amb la tecnologia, per tal que s’ajustin a les recomanacions basades en la més recent evidència científica i clínica.

 

Si vols col·laborar-hi o sumar-te a la Comissió escriu-nos a afa.casp@fje.edu. Gràcies!

Estudi “Salut digital en l’edat pediàtrica” (Societat Catalana de Pediatria, 2024)

Documental “La gran distracció” (30 minuts, TV3, 2-4-2023)

Web “Famílies TIC | Xarxa Punt TIC” : Recursos per a l’ús saludable de les TIC en quatre àmbits d'incidència: prevenció i sensibilització, acompanyament a les famílies, addiccions a les pantalles i ciberseguretat.

Vídeo “Alliberar-nos del mòbil: de la incapacitat d’atenció a la possibilitat de ressonància” (Webinar FEAC, 29-2-2024)

Vídeo conferència Dr. Francisco Villar: “Com les pantalles devoren els nostres fills” (Osona Debat, 27-10-2023)

Ajornar l'accés al mòbil fins als 16 anys, urgent per a escoles i famílies (RAC1.cat, 20-10-2023)

bottom of page