top of page

El món animal ens ensenya

MarineBorja.jpg

BORJA MARINÉ

Director de MOPI i PIN

PIN

Sabies que podem aprendre moltes coses observant els animals? A l’escola aprenem matemàtiques, llengua, música i moltes altres assignatures, però també podem aprendre valors i estratègies observant com viuen els animals. En aquest article et convidem a descobrir alguns dels aprenentatges que el món animal ens pot oferir. T’hi apuntes?

A la PIN realitzem diversos projectes per descobrir molts aspectes sobre el món animal. Gràcies a conèixer els cinc grans grups d’animals vertebrats, així com els seus ecosistemes, ens fem experts en aquesta matèria. I com ja és tradició, cada any a PIN3 visitem el Cim d’àligues (Sant Feliu de Codines) com a sortida que tanca el projecte “Quina animalada” del tercer trimestre. Per parelles o trios, els alumnes preparen un lapbook per a una exposició per a les famílies a final de curs. Gràcies a tots els aprenentatges viscuts, us fem aquest petit tastet de curiositats!

El treball en equip:
les formigues i les abelles

 

Les formigues són unes mestres de l’organització. Cadascuna té una feina concreta i totes col·laboren per aconseguir el mateix objectiu: que el formiguer funcioni bé. Si una troba menjar, avisa les altres. Si plou, protegeixen els túnels. Les abelles també treballen juntes per fer mel i cuidar la reina. Ens ensenyen com és d’important escoltar-nos, repartir-nos les feines i ajudar-nos mútuament.

APRENENTATGE:

Treballar en equip fa que tot sigui més fàcil i més divertit!

L’esforç i la paciència:
el salmó

 

El salmó és un peix que viu al mar, però quan arriba el moment de reproduir-se, neda riu amunt per tornar al lloc on va néixer. Això vol dir anar contra corrent, saltar obstacles i viatjar molts quilòmetres! El salmó ens ensenya a no rendir-nos i a lluitar pels nostres objectius, encara que siguin difícils.

APRENENTATGE:

Amb esforç i constància podem arribar molt lluny.

La comunicació:
els dofins i els elefants

 

Els dofins fan servir sons i gestos per comunicar-se entre ells. Fins i tot tenen una mena de “nom” propi! Els elefants també es comuniquen amb sons molt greus que no podem sentir, però que altres elefants poden percebre a quilòmetres de distància. Aquests animals ens recorden com d’important és escoltar i expressar-nos bé per entendre’ns amb els altres.

APRENENTATGE:

Comunicar-nos bé ens ajuda a viure millor amb els altres.

La cura dels altres:
els llops i els pingüins

 

Tot i la seva fama, els llops són animals molt familiars. Cuiden els membres de la manada, comparteixen el menjar i protegeixen els més febles. Els pingüins emperador, per altra banda, s’alternen per cuidar l’ou i mantenir-lo calent durant els freds hiverns de l’Antàrtida. Són exemples meravellosos de responsabilitat i cura dels altres.

APRENENTATGE:

Tenir cura dels altres ens fa créixer com a persones.

Adaptar-se als canvis:
el camaleó i l’ós polar

 

El camaleó canvia de color segons l’entorn i el seu estat d’ànim. L’ós polar viu en condicions molt extremes i sap trobar menjar i protegir-se del fred. Tots dos són experts en adaptar-se al seu medi. A vegades les coses canvien a l’escola o a casa, i aquests animals ens recorden que podem adaptar-nos i continuar endavant.

APRENENTATGE:

Ser flexibles ens ajuda a superar reptes.

La natura com a mestra

 

Els animals no parlen el nostre idioma, però si els observem amb atenció, podem aprendre molt d’ells. Ens ensenyen valors com l’esforç, la solidaritat, la paciència o la comunicació. Potser no tenen llibres ni pissarres, però són uns grans mestres.

La propera vegada que vagis al zoo, al bosc o a la platja... obre bé els ulls! Potser descobriràs una nova lliçó del món animal.

un-camaleon-de-cerca-en-la-naturaleza.jpg

© Jesuïtes Casp

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page