top of page
gente-pone-sus-manos-juntas-enfoque-selectivo.jpg

TEI: tutoria entre iguals

Adrià Guinart.jpg

ADRIÀ GUINART

Alumne de 6è PRI-NEI

Nico Font.jpg

NICO FUSTER

Alumne de 6è PRI-NEI

PRI-NEI

Què és ?

El programa TEI és una estratègia educativa de convivència per a la prevenció de la violència i l'assetjament escolar. Està basat en la tutorització emocional entre iguals i es desenvolupa al voltant del respecte, l'empatia i el compromís, com a elements bàsics de la convivència.

Els objectius principals són informar, sensibilitzar i formar respecte a la convivència, el conflicte, la violència i l’assetjament escolar.

La idea principal és que el patiment i l’abús no ha de formar part de l'escola.

 

Per què és necessari? 

És una manera d'evitar l’assetjament. Cada vegada a més escoles hi ha alumnes que poden viure males experiències o no sentir-se còmodes en alguns moments per problemes amb alguns companys.

L’objectiu és que tinguin un company de confiança que els pugui ajudar a fer el primer pas i demanar ajuda. També serveix per aprendre les diferències entre un conflicte o una situació d’assetjament.

 

Com funciona?

Els alumnes més grans (els de 5è i 6è) són els tutors i els alumnes de 3r i 4t són els tutoritzats. Abans de fer-se tutors, reben una formació especial que els hi fan els mestres, on els expliquen què és l’assetjament, què és un conflicte, com podem diferenciar entre l’un i l’altre... Aquesta formació es va revisant i ampliant al llarg del curs.

Els tutors/alumnes de 5è tenen com a tutoritzats els alumnes de 3r i els de 6è tenen tutoritzats els de 4t. Així estan en contacte durant dos anys. Els tutors i tutoritzats anem fent trobades al llarg del curs escolar per aconseguir trencar el gel i agafar cada cop més confiança entre nosaltres. Com que cada cop ens coneixem més, podem explicar-nos si tenim algun problema, ja sigui a casa o a l’escola i ajudar-nos entre nosaltres. Si es dona el cas que hi ha algun problema, aquest és el moment on els tutors i tutores entren en acció: pregunten pel problema i ens ajudem a trobar una solució. L’objectiu ha de ser millorar el benestar del tutoritzat i, si no funciona o veiem que és un problema important, es comenta amb el mestre de l’afectat.

Valoració personal

 

Adrià

La meva opinió sobre el programa TEI és bona, perquè els nens se senten més segurs i també perquè a través de la comunicació poden acabar amb una discussió. Els tutors també els ajuden a solucionar conflictes amb els seus companys.

 

Nico

A mi em sembla perfecte que s'hagi posat en marxa aquest pla contra l'abús escolar, ja que així podem conviure més  pacíficament entre nosaltres a través de la confiança mútua i l'ajuda col·lectiva.

bottom of page